AppAcademy (DK)

AppAkademiet opstod ud fra en mangel på musiske pædagogiske aktiviteter med digitale elementer. WienXtra-soundbase team opdagede, at der skete meget lidt indenfor området med uddannelse og digital musik i Wien, og de kiggede derfor på programmer og koncepter i andre byer.
YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Land

Østrig

Organisation

Wienxtra-soundbase

Målgruppe

Unge mennesker og unge voksne.

Formål

Mål :

  • Børn og unge lærer deres mobiltelefoner at kende som et værktøj til at lave musik på
  • Børn og unge laver musik sammen i en gruppe ved brug af mobiltelefoner
  • Børn og teenagere lærer basis musikteori (sangstruktur, tempo, rytme)
  • AppAkademiet opmuntrer til kreativitet og sjov gennem musik.

Udvikling

AppAkademiet opstod ud fra en mangel på musiske pædagogiske aktiviteter med digitale elementer. WienXtra-soundbase team opdagede, at der skete meget lidt indenfor området med uddannelse og digital musik i Wien, og de kiggede derfor på programmer og koncepter i andre byer. En ekskursion til Berlin var meget inspirerende, fordi mange interessante projekter og ungdomstilbud allerede eksisterede i dette område, fx. “Forschungsstelle für Appmusik”: http://forschungsstelle.appmusik.de

Den første AppAcademy workshop fandt sted i 2016. Siden da er der blevet afholdt mange workshops, og konceptet er blevet ekspanderet og forfinet. Nogle workshops er også blevet afholdt med andre musiskpædagogiske institutioner. Workshoppen som bliver vist i videoen var organiseret i samarbejde med Jeunesse sammenslutningen, som støtter unge artister og det unge musikinteresserede publikum med talrige aktiviteter. Gennem samarbejde kan nye fodaftryk blive sat. Denne gang deltager de unge først i en koncert med bandet WÖR og derefter en appAcademy workshop, hvor de kunne bruge bandets musik til deres egen remixes.

Aktiviteter

AppAcademiet er tilgængeligt som en workshop eller en jam station. 

Workshoppen giver de unge en indsigt i en verden af at lave digital musik. og så kan de prøve det af, de bedst kan lide. på Jam-stationen skal de blot og forsøge sig uden nogle hvis’er og men’er. En workshop varer fra 2 til 3 timer. på jam-stationen kan de unge selv vælge, hvor længe de vil være der. 

IPads er tilgængelige i appAkademiet, men de unge kan selvfølgelig også arbejde med deres eget udstyr. for at spille musik sammen, er det vigtigt, at udstyret har Abelton-Link protocol. Den er understøttet af næsten alle musikapps og tillader udstyr på det samme WLAN netværk at synkronisere. Takket være protokollen skal alt udstyr have det samme tempo, samme BPM count – uanset hvilken app der bliver brugt. Hvis udstyret ændrer dets BPM, ændrer det BPM for hele gruppen. 

I tillæg til det har appAkademiet købt specielt hardware som tillader at man fremfører musik sammen via en mixingkonsol. De såkaldte Jamhubs er høretelefonmixere, som tillader en lille gruppe at lave musik sammen – og alle kan sætte præcis hvad han/hun kan lide på i deres høretelefoner. 

På appAkademiet lærer de unge ikke kun om udstyr og apps, de indtræder også i en proces, hvor man laver musik sammen. Musik som en sammenkonstruktion som bringer samarbejde, sjov og kreativitet sammen.

Ressourcer

For AppAkademiet er et basislager af hardware nødvendigt. iPads har vist deres brugbarhed som et værktøj til at producere musik på. Det er idéelt hvis hver deltager har hans/hendes eget udstyr, men det er også muligt for de unge at tage ture og arbejde i par. Samtidig er der brug for mange høretelefon-connecters, for at tilslutte mange høretelefoner til en stykke udstyr. til Jam-Station-koncepterne hard e såkaldte Jamhubs vist sig selv brugbare som misingpulte, men de bliver desværre ikke længere fremstillet. 

Udover hardwaren er brugbare apps meget vigtige. Over tid har appAkademiet fået meget erfaring med forskellige musikapps. På appAkademiets website kan du finde et udvalg af passende apps.

Feedback

Workshoppen bliver godt modtaget af de unge mennesker og får specielt god feedback fra de unge, som har modtaget lidt musisk undervisning. Mange er overraskede over at deres hverdagsudstyr kan være et musikinstrument og opdager den kreative tilgang som de ikke ville have set som en mulighed pga. manglen på musisk undervisning i de traditionelle instrumenter. gt.

Fordele

AppAkademiet udvider normalt de unges horisont. De oplever dem selv som musikere, selv hvis de ikke har noget viden om musikteori og ikke spiller et instrument. Ved at sætte gruppeaspektet i forgrunden har det altid en fællesskabsbyggende effekt og fremmer samarbejdsaspektet ved musisk udvikling.

Supplerende links til mere information

wienXtra-soundbase: https://www.wienxtra.at/soundbase/

appAcademy:  https://www.wienxtra.at/soundbase/infos-von-a-z/appacademy/

Jeunesse: https://www.jeunesse.at/home.html

Forschungsstelle für Appmusik: http://forschungsstelle.appmusik.de/

Jamhub (nicht mehr lieferbar): http://www.jamhub.com/

Ableton Link: https://www.ableton.com/de/link/