Future monster lab (FIN)

Future Monster Lab on nelipäiväinen korkeintaan 12-vuotiaille lapsille suunnattu työpaja, jossa kehitetään tulevaisuusmonstereita. Lapset miettivät tulevaisuutta, ympäristöä ja kestävyyttä, keräävät ja käsittelevät käytettäviä aineistoja ja tutustuvat (digitaalisiin) tekniikoihin. Monstereilla voi tiedottaa, protestoida tai esitellä teknisiä ratkaisuja, näyttäen joka tapauksessa ajatuksia paremmasta maailmasta.
YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Sijainti

Saksa

Organisaatio

mediale pfade.org – mediakasvatusyhdistys Association for Media Education e.V. osana EU-projektia DOIT Entrepreneurial skills for young social innovators in an open digital world eli nuorten sosiaalisten innovaattorien yrittäjätaidot avoimessa digitaalisessa maailmassa.

Kohderyhmä

6–12-vuotiaat lapset

Toiminta ja tavoitteet

Future Monster Lab on jaettu vaiheisiin, joissa tutkitaan asiaa, vaihdetaan ajatuksia muiden kanssa ja kokeillaan ja rakennetaan. Keskeiset aiheet ovat tulevaisuus, ympäristö ja kestävyys. Eri menetelmillä lapsille annetaan tutkiva ja leikinomainen lähestymistapa. Kestävyysmonsterien osat kerätään vanhoista elektroniikkalaitteista ja kierrätetään käytetyistä pakkausmateriaaleista. Ympäristö- ja tulevaisuuskeskustelun lähtökohtana on osallistujien elinympäristö. Yhdessä otamme selvää planeettamme kehityssuunnista ja muutoksista, jotka koskettavat lapsia. Toisessa vaiheessa rakennettavilla tulevaisuusmonstereilla on supervoimia, ja ne toimivat lasten viestien kantajina. Tämä tehdään teknisesti tai mallin mukaan toteutetuilla ominaisuuksilla, esimerkiksi ilmanpuhdistimen roskasieppareina tai meren mikromuovien suodatuslaitteina.

Kasvattajien tuella osallistujat kierrättävät moottoreita, kytkimiä, valoja ja muita osia käytöstä poistetuista elektroniikkalaitteista ja käyttävät niitä monsterien osina. Samalla teknisen laitteen käsitteen salaisuus avautuu lapsille: he ymmärtävät, miten monimutkaisetkin laitteet ovat vain kokonaisuus, joka koostuu monista heille jo entuudestaan tutuista yksittäisistä osista.

Monsterit rakennetaan ryhmissä. Lapset suorittavat vaiheen yhdessä sopien siinä yhteisestä tavoitteesta. Rakennusvaiheessa käytetään ketteriä menetelmiä, joissa lapset järjestäytyvät pääosin itse. Mediakasvattajat tarjoavat sisällön puitteet ja tukevat lasten ja nuorten tiimejä näiden ajatusten toteuttamisessa.

Resurssit

Future Monster Labiin tarvitaan materiaalien lisäksi ennen kaikkea sopivat huoneet, joiden työpaja-alueilla voidaan purkaa vanhoja laitteita (mikä voi liata alueen), sekä yhteistä neuvontaa ja tiimityöskentelyä.  Työpajan pitäisi tarjota tila, jossa on hyvin järjestetyt työkalut: Pihdit, kaikenkokoisia ruuvimeisseleitä, myös hyvin pienille ruuveille (älypuhelimien korjaussarjoista) ja sakset. Tarpeen mukaan mattoveitsi ja vasara.

Turvalliset työskentelytilat ovat erityisen tärkeät juotettaessa ja kuumaliimattaessa sekä purettaessa ja murrettaessa koteloita. Työskentelyyn kannattaa varata pieniä kokoja työkäsineitä.

Rakennusmateriaalit:

Seuraavat vanhat laitteet ovat erityisen hyödyllisiä:

  • rikkinäiset kannettavat ja pöytätietokoneet
  • käyttämättömät puhelimet, matkapuhelimet, älypuhelimet
  • vanhat tulostimet
  • VHS- ja kasettinauhurit
  • näppäimistöt ja konsolit
  • sähkötoimiset lelut
  • rikkoutuneet aurinkotoimiset LEDit ja valonauhat.

Rakentamiseen tarvitaan myös:

  • puhtaita elintarvikepakkausjätteitä (juomakartonkeja, muovipulloja, jogurttipurkkeja, keksipakkauksia jne.)
  • tyhjiä vessapaperirullia, kananmunakennoja, pahvia jne.
  • pakettien pakkausmateriaaleja (pahvia, kuplamuovia, vaahtomuovia jne.).

Kaikissa työpajoissa täytyy olla tarpeeksi kiinnitystarvikkeita, mieluiten kuumaliimaa, ilmastointiteippiä, rautalankaa ja tarpeen mukaan ruuveja, pyykkipoikia, muovailuvahaa ja narua.

Yksinkertaisten LED-piirien tai moottorien rakentamiseen käyvät hauenleuat, mutta parasta olisi paikka juottamista varten ja osaaminen sen tekemiseen.

Palaute

Future Monster Lab saa jatkuvasti myönteistä palautetta. Nuorista on hauskaa työskennellä yhdessä pidemmässä projektissa, jossa saa paljon henkilökohtaista vastuuta ja vaatimuksiin perustuvaa tukea, esimerkiksi pehmeä- tai kovajuottamisessa. Monet lapset päästävät siellä mielikuvituksensa valloilleen. Monsteri ei ole vain luovan taiteellisen ilmaisun heijastuspinta, vaan se tarjoaa myös tarjoaa tilan toteuttaa teknisiä ideoita ja keksijänlahjoja. Tiimityöskentelyä mietitään usein tietoisesti. Koordinoinnin ja yhteisen ideoinnin haasteet ja vaikeudet nousevat myös pohdinnan aiheeksi ja menestystarinoiksi.

Lapset ovat hyvin ylpeitä päästyään joskus uuvuttavienkin kokeiluvaiheiden yli.

Hyödyt

Osallistujia rohkaistaan kokemaan itsensä luovina persoonallisuuksina, joilla on omia ideoita. He voivat kehittää omnaisuuksiaan eri alueilla, ympäristöasioiden, jätehuollon, ilmastonmuutoksen ja sosiaalisten taitojen kuten tiimityön ja molemminpuolisen tukemisen asiantuntijuudesta tekniseen osaamiseen ja taiteelliseen ilmaisuun.

Lapset oppivat elektroniikkataitoja sekä työkalujen käyttöä ja kolvin käyttöä. Avaamalla teknisiä laitteita osallistujat saavat ymmärrystä monimutkaisten laitteiden toiminnoista ja materiaaleista. He oppivat, että jätettä voi usein käyttää uudelleen, joten se on arvokas resurssi.

Future Monster Labissa voi kokeilla ja ymmärtää, että sosiaalisen ympäristön ongelmiin voi tarttua ja keksintöprosessit voivat tuottaa ratkaisuja. Ennen kaikkea lapsille osoitetaan, että heillä on oma ääni!

Lisätietoja

https://medialepfade.org/future-monster/

https://medialepfade.org/2019/02/future-monster-lab-wir-bauen-zukunftsmonster/

https://www.doit-europe.net/