Gaming as youth work (FIN)

"Gaming as youth work" -projektin tavoitteena on tavoittaa syrjäytyneet nuoret jotka eivät tavallisesti olisi nuorisopalvelujen piirissä. Projekti pyrkii rikkomaan nuorisotyön normeja ja kehittämään nuorisolähtöisiä, tietoperustaisia ja monistettavia uusia käytäntöjä.
YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

 

Maa

Irlanti

 

Organisaatio

Carlow Regional Youth Service

Kohderyhmä

Teinit, sosiaalisesti syrjäytyneet nuoret

Tavoitteet

Gaming in Youth Work -projektissa tavoitellaan sosiaalisesti syrjäytyneitä nuoria, jotka eivät tavallisesti tulisi nuorisopalveluiden pariin.

Kehitys ja tausta

Nuorisotyöntekijät tietävät hyvin, että monet nuoret pelaavat erittäin paljon videopelejä. Tämä koskee erityisesti vaikean trauman kokeneita tai niitä, joilla on erityistarpeita.

Kävi selväksi, että pelit ovat näille nuorille erittäin tärkeitä ja vievät suuren osan heidän ajastaan, emmekä me nuorisotoimessa osanneet parhaalla mahdollisella tavalla tukea nuoria tässä tilanteessa.

Silloin aloitimme tukiryhmät nuorille pelaajille, joilla on monia erilaisia sosiaalisia ja henkisiä tarpeita ja joista monet eivät ole aiemmin olleet minkäänlaisten nuorisopalveluiden piirissä.

Toiminta

Työskentelimme useiden nuorten kanssa kuukausien ajan ryhmän muodostamiseksi ja nuorten pelaajien tarpeet täyttävien tilojen kehittämiseksi. He kehittivät yhdessä tämän ohjelman, jonka tarkistamme viikoittain toiminnan ja rakenteen parantamiseksi:

klo 16–17 vapaata pelaamista
klo 17 ryhmäkeskustelu
klo 17.15 tiimihaaste tai -toimintaa
noin klo 17.45 vapaata pelaamista
klo 18–18.30 tauko pelaamisesta, ruokailu (lämmitetään omat ruoat mikrossa tai käydään vanhempien luvalla kaupungilla)
klo 18.30 vapaata pelaamista
klo 19.30 ryhmäkeskustelu ja istunnon arviointi
klo 20 kotiinlähtöaika

Tämän ohjelman lisäksi joka viikko on paljon muuta yhteistoimintaa, muun muassa videoeditointia, tapahtumien suunnittelua ja konsultointia palvelujen parantamiseksi. Niin kuin yksi nuorista sanoi: ”Toiminta voi olla mitä vain ja vaihtelee laidasta laitaan.”

Resurssit

Pelijärjestelmät ja tietokoneet. Niitä on hankittu useista paikoista, ja monia on saatu lahjoituksina.

Vanhempi tekniikka kiinnostaa nuoria erityisesti. Kolme televisioistamme on ikivanhoja ja saatu ilmaiseksi Facebook-kirpputoreilta.


Palaute

Nuoret ovat antaneet erittäin myönteistä palautetta tästä ryhmästä. Yhden mukaan se on paras kohta hänen viikkoaan, toinen kertoo näin: ”Tämä ryhmä on mahtava, se on ihan paras, koska voin pelata ja olla samalla sosiaalinen. Yleensä vain pelaan ja olen yksin, mutta täällä sitä voi tehdä muiden kanssa.” Yksi nuori kertoi näin: ”Minulla ei oikeastaan ole ystäviä enkä käy koulua, jotan tästä ryhmästä saan ystäviä ja jotain tekemistä.”

Vanhemmat suhtautuvat erityisen myönteisesti ja kertovat projektin suuresta vaikutuksesta lapsiinsa. On paljon nuoria, joille tämä ryhmä on ensisijainen tai ainoa sosiaalinen toimintamuoto. Joidenkin kohdalla se on todennäköisesti muuttanut koko heidän nuoren aikuisikänsä suunnan.

Arviointi

Joka viikko nuoret osallistuvat ryhmäarviointiin, jossa he kertovat yhdestä pitämästään asiasta, toisesta asiasta seuraavalle viikolle, ja antavat kannustavan kommentin toiselle nuorelle. Tämä yksinkertainen kaava upottaa pohdinnan, arvioinnin ja tiimityön jokaiseen istuntoon.

Lisäksi useimpina viikkoina kysytään muutakin palautetta. Nuoria tuetaan omien tapahtumien, esimerkiksi laajempien peliturnausten, järjestämisessä muille, ja avustetaan näiden tapahtumien arvioinnissa.

 

Hyödyt

Ryhmän tai peliyhteisön muodostaminen on tuonut paljon hyötyjä.

Se on luonut ympäristön, jossa nuoret saavat vertaistukea. Se on erityisen tärkeää nuorille, joilla ei ehkä ole paljon sosiaalisia kontakteja ryhmän ulkopuolella, jolloin ryhmä saattaa olla heille ainoa sosiaalisen toiminnan muoto.

Aiemmin vanhemmille tai ammattilaisille, jotka hakivat tukea erittäin paljon pelaaville nuorille, ei ollut antaa varmaa vastausta. Nyt on saatu aikaan selvä reitti, jolla voimme tarjota nuorelle selkeän tukimuodon.

Lisäksi ryhmä on työskennellyt yhdessä useissa projekteissa, mukaan lukien auttamassa Comic-Conin tyylistä Game-Fest-tapahtumaa, johon tuli paljon ihmisiä.

Ohjelman hyödyt näkyvät parhaiten tarkasteltaessa ryhmään osallistuneiden nuorten matkaa. Monille ryhmä on ollut sosiaalisen ja henkisen kehityksen käännekohta ja tarjonnut mahdollisuuden sosiaalisesti vetäytyville päästä takaisin maailmaan pelien avulla, jotka toimivat usein lohtuna ja tukena auttamassa pelaajaa saamaan yhteyden muihin ihmisiin.

Linkit ja lisätietoa

Ryhmän pääorganisaattori Tom Manning tekee parhaillaan väitöskirjaa siitä, miten nuorisopalvelut voisivat paremmin vastata paljon pelaavien ja etenkin sosiaalisesti syrjäytyneiden nuorten tarpeisiin. Jos haluat keskustella asiasta lisää, voit ottaa häneen yhteyttä (c00245037@itcarlow.ie