Mockumentary film -projekti (FI)

JUST-tiimi reagoi pelon kyllästämään tilanteeseen Wienissä idealla mockumentarystä (sanayhdistelmä elokuvasta "movie" ja dokumentistä "documentary"). Mockumentaryn puitteissa voidaan tasapainotella realismin ja fiktion välillä. Tällä tavoin on myös mahdollista kurkistaa huhujen ja myyttien alkuperään ja tutkia niitä kriittisesti. Projekti antoi mahdollisuuden tutustua alueeseen nuorten kanssa ja päästä tarinoiden juurille.
YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Maa

Itävalta

Organisaatio

JUST Wienerberg, Youth centre (Association Viennese youth centres)

Kohderyhmä

Elokuvaprojektista kiinnostuneet 9-19 -vuotiaat nuorisotalolla käyneet nuoret

Tausta ja tavoitteet

JUST Wienerberg -alueen nuorisotalon lähimaastossa on Wienerbergin ulkoilualue. Ympäri aluetta on paikkoja, joista kiertää huhuja ja urbaaneja legendoja, jotka ovat potentiaalisesti pelottavia: väkivaltaisia rikoksia, vaarallisia eläimiä. Joillekin nuorille ja heidän vanhemmilleen Wienerberg on nuorisotalon keräämän aluetiedon mukaan „no-go“ -alue.

Mitä näiden huhujen ja myyttien taustalla on? Ovatko tarinat tosia? Valeuutisia? JUST-tiimi reagoi tähän pelon kyllästämään tilanteeseen idealla mockumentarystä (sanayhdistelmä elokuvasta „movie“ ja dokumentistä „documentary“). Mockumentaryn puitteissa voidaan tasapainotella realismin ja fiktion välillä. Tällä tavoin on myös mahdollista kurkistaa huhujen ja myyttien alkuperään ja tutkia niitä kriittisesti. Projekti antoi mahdollisuuden tutustua alueeseen nuorten kanssa ja päästä tarinoiden juurille.

Toiminta

Nuorisotalo aloitti projektin joustavalla aikataululla ja resursseilla. Lopulta projekti kesti puoli vuotta. Avoimen nuorisotyön hengessä projekti oli avoin kaikille siitä kiinnostuneille nuorille. Oli olennaista, että nuoret pystyivät osallistumaan projektiin omien toimintaedellytystensä puitteissa koko projektin ajan: toiset olivat mukana alusta loppuun, toiset vain kaksi tuntia. Toiset menettivät mielenkiintonsa, kun taas toiset liittyivät mukaan nähtyään projektiin osallistuvien nuorten työskentelevän nuorisotalolla. Ensin pidimme tiimikokouksia tutkaillaksemme aihetta yksityiskohtaisemmin, sitten pyöritimme useita työpajoja samanaikaisesti: kävelyä Wienenbergissä kameran kanssa, haastatteluita ohikulkijoille, elokuvan musiikin säveltämistä, äänittämistä, puheen nauhoitusta, editointia..

Palaute

Nuoret nauttivat uusien paikkojen ja asioiden tutkimisesta, näyttelemisestä kameralle ja musiikin tekemisestä. He ymmärsivät, että elokuvanteko on tiimityötä ja vaatii paljon energiaa ja kestävyyttä; ensimmäisestä tapaamisesta ensi-iltaan jossa elokuva „The Wienenberg Files“ näytettiin ja osallistujia juhlistettiin, puoli vuotta oli kulunut.

Hyödyt

Mediaprojekti motivoi nuoria tutustumaan elokuvanteon eri osa-alueisiin. Työ mockumentaryn parissa vahvisti myös nuorten taitoja yksilöinä, esimerkiksi haastatellessa tuntemattomia pääset yli ujoudesta jutella tuntemattomille – mikrofoni kädessä on oiva tekosyy luoda yhteyksiä uusiin ihmisiin!

Lisätietoa

http://jugendzentren.at/standorte/justwienerberg/