Virtual Reality i ungdomsarbejdet (DK)

Spacelab_creative støtter unge voksne og unge i at træde ind på arbejdsmarkedet og hjælper dem til at finde den rette erhvervsuddannelse. Virtuel Reality oplever en fremgang, og det vil være nøgleelementet i fremtiden indenfor områder som spil, underholdning, journalistik og uddannelse.
YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Land

Østrig

Organisation

Produktionsschule spacelab creative, Association Viennese youth centres

Målgruppe

Unge mennesker og unge voksne.

Formål

Spacelab_creative støtter unge voksne og unge i at træde ind på arbejdsmarkedet og hjælper dem til at finde den rette erhvervsuddannelse. Virtuel Reality oplever en fremgang, og det vil være nøgleelementet i fremtiden indenfor områder som spil, underholdning, journalistik og uddannelse. Endnu vigtigere er, at unge mennesker har adgang til mediet. Det at integrere virtual reality i medieundervisningen har den fordel, at unge kan lære de forskellige applikationsmuligheder at kende i et trygt og samarbejdsbaseret miljø.

Aktiviteter

Spacelab leverer virtual reality spil og applikationer i deres åbne projektrum og som en del af arrangementer (i videoen fx. deres sommerfest). Det er også ideelt til at lære de unge mennesker bedre at kende igennem.  

Det er vigtigt at skabe komfortable omgivelser, så de unge kan afprøve VR i et sikkert miljø: Et rum uden fysiske farer. Som ungemedarbejder er det vigtigt at holde øje med de unges helbred (blive syg) men også på resten af gruppen, at de behandler personen respektfuldt, at ingen rører, irriterer eller filmer/tager billeder ad den person, som er inde i virtual reality. 

Opmærksomhed er også påkrævet i udvalget af software/apps, fordi når man er i VR, er den realistiske følelse i det tekniske miljø ret stærk. 

I en gruppe er det vigtigt, at publikum kan følge, hvad der sker i VR på en skærm. I større grupper er det tilrådeligt at have en registreringsliste med rækkefølgen af spillere i gruppen for at undgå konflikter. Et katalog med billeder er også anbefalet, så de unge kan vælge, hvad de vil spille senere, imens de venter. 

I mange VR-spil, som fx. det meget aktive spil “Beat Saber”, får selv unge, som har meget lidt kontakt med computerspil, succes. Selv unge kvinder kan også bedre nås med VR spil end med andre spil. 

VR har også potentiale for emnecentreret pædagogisk arbejde, fordi mediet gør det muligt at få nogle perspektiver, som ikke ville være (sikkerhedsmæssigt) mulige i virkeligheden (fx. dykning på åbent hav), eller der er apps, der gør det muligt for os at opleve er hverdagsliv for ældre mennesker som bevæger sig anderledes rundt pga. forringet mobilitet.

Ressourcer

Før man investerer i VR-udstyr, er det vigtigt at definere hvilket formål man har – Skal der være mobile interventioner? Der er forskellige løsninger, men det er essentielt at være velinformeret om dem, fordi de er formålsbaserede indkøb. (Virtual Reality headsets, controllere, Playstation 4, TV, måske højtalere, festtelt med sidevægge til udendørsaktiviteter. Alternativt: Et virtual reality-sæt med computer eller mobilt virtual reality-dele.)

I mange byer er der nu VR caféer, hvor du kan finde mere information og du har mulighed for at prøve forskellige ting af (også med unge mennesker), før du faktisk køber udstyret. 

Feedback

Unge mennesker er nysgerrige omkring virtuel reality – en stærk motivation til at prøve det på den rigtige måde. Derfor mister de genertheden omkring virtual reality-elementerne og udvikler en vilje og interesse indenfor de forskellige apps.

Fordele

Virtual Reality oplever et boom og vil være et hovedelement indenfor områder som gaming, underholdning og uddannelse i fremtiden. Det gør det blot endnu mere vigtigt, at unge mennesker får adgang til det medium. Ved at integrere virtuel reality i medieundervisningen, har det den fordel at unge mennesker kan lære diverse applikationer at kende i et trygt og samarbejdsorienteret miljø

Supplerende links til mere information

https://www.jugendzentren.at/themen-projekte/spacelab/

https://www.jugendzentren.at/publikationen-blog/blog/virtual-reality/